TMJ problemen bij het paard
- At januari 30, 2018
- By Judith van Neer
- In Blog
- 0
TMJ oftewel kaak disorder bij het paard
Het TMJ (temporomandibular joint) is het gebied waar de kaak, of de mandible, articuleert met het temporale bot net onder het oor aan beide kanten van het hoofd.
Het kaak gewricht van het paard zit iets ingewikkelder in elkaar als dat van een mens omdat paarden hun oren kunnen bewegen en hun tanden blijven doorgroeien dus eigenlijk ook ‘bewegen’.
Het kaakgewricht hangt ook weer samen met het tongbeen (hyoid) dat weer een directe verbinding maakt met de schouders dmv de musculus omohyoideus. Je kunt je dus wel voorstellen dat het tongbeen, tong en kaakgewricht veel invloed hebben op de beweging van het voorbeen.
Een goed functionerend kaakgewricht zorgt ervoor dat de rest van het lijf in balans blijft, denk aan: equilibrium, biomechanica en het verteringsstelsel. Alles in het paard is met elkaar verbonden, als er onbalans is op één plek dan kan dit zorgen veel meer onbalans of beperkingen in een ander gedeelte van het lijf.
Indicaties van kaakproblemen kunnen o.a. Zijn:
Gevoelig aan één of beide oren, gevoelig bij de kaak, temporal spieren ongelijk of te sterk ontwikkeld, moeite met stelling aannemen, beperking in de schouder beweging, SI problemen, verteringsproblemen (kaakproblemen kunnen ook een bijdragen brengen aan maagzweren!) ongelijk afslijten van tanden, hoofdpijn enz.
Ongelijk afslijten van de tanden:
Onderstaand zijn 2 foto’s toegevoegd van paarden met TMJ problemen.
Foto 1: dit paard mist aan beide zijden van de onderste kiezen rij de laatste kies waardoor die bovenste kiezen niet mooi af kunnen slijten en dus te lang worden, ook de voorste kiezen blijven iets langer. Deze beperken de beweging en zorgen ervoor dat de onderkaak niet netjes naar beneden kan schuiven, iets wat zeer belangrijk is tijdens het kauwen en bij een correcte nageeflijkheid.
Foto 2 : Dit paard heeft een beperking in haar TMJ waardoor de onderkaak niet naar beneden kan schuiven. Hierdoor kunnen de voorste kiezen aan beide kanten niet mooi afslijten wat weer zorgt dat de rest van de kiezen niet mooi op elkaar kunnen komen en dus ook weer ongelijk afslijten.
Neusriem
Iets wat veel ter discussie staat momenteel is hoe strak de neusriem aangesnoerd mag worden.
Hierboven is al eens benoemd dat bij een correcte nageeflijkheid de onderkaak naar voren moet schuiven. Als dit niet kan door tand- en kaakproblemen maar ook door een TE STRAKKE neusriem zal een paard deze beweging moeten gaan compenseren.
Een paard doet dit door te buigen op de 2e en 3e (C2 en C3) halswervel: deze zijn hier niet voor gemaakt!
Probeer maar eens bij jezelf:
Laat je onderkaak los hangen en breng je kin naar de borst, dit lukt zonder problemen.Nu zet eens je tanden op elkaar, leg een vinger tegen je kin en geef een klein beetje druk. Probeer nu nog eens je kin naar de borst te brengen.
Voel je hoe lastig dit gaat?
Ook kun je proberen om met je vinger tegen je kin je mond te open. Merk je dat ipv van dat je onderkaak naar beneden gaat je hoofd naar achteren kantelt? Je moet hiervoor buigen op de 2e en 3e halswervel.
Twijfel je of je paard TMJ problemen heeft, neem dan even contact op met je Paardentandarts / gebitsverzorger en een goede osteopaat.
(Note: er bestaan verschillende opleidingen tot osteopaat. Een gedegen opleiding kost veel tijd en inspanning. De goede opleidingen duren minimaal drie jaar.)
Foto’s tanden: Marcel Jacobs Gebitsverzorger voor paarden.