Blokkade aan de 1e halswervel (de atlas)
- At maart 10, 2018
- By Judith van Neer
- In Blog
- 0
De atlas is een onderdeel van het OAA complex = het Occiput, atlas (C1), Axis (C2) complex.
De atlas en de axis verschillen heel erg van vorm en beweging t.o.v. de andere halswervels. Ook hebben ze geen tussenwervelschijven zoals de rest in de wervelkolom. Dat betekent dat de occiput direct articuleert op het gewrichtsvlak van de atlas.
Vanuit het achterhoofdgat loopt het ruggenmerg helemaal door tot de staart, hieruit ontspringen ontelbare zenuwaftakkingen die zich door het paardenlijf verspreiden en zorgen voor aansturing van organen, doorbloeding, beweging enz. Alle informatie die vanuit het paardenlijf verstuurd wordt naar de hersenen verloopt ook weer door deze regio.
Beweging van het OAA complex
De bewegingen die hier gemaakt kunnen worden zijn flexie, extensie, laterale buiging en rotatie.
De occiput maakt over het gewrichtsvlak van de 1e halwervel een ‘roll – slide’ beweging, dit houdt in een flexie, extensie en sidebending (laterale flexie) met daarbij een kleine translatie van de occiput i.r.t. C1 in tegenovergestelde richting. Het Alare ligament begrenst een verdere buiging waardoor er een rotatie van C1 plaatsvind in de tegenovergestelde richting. (Foto halswervels) dus, zodra het hoofd naar links gebogen wordt zal de 1e halswervel weg roteren om plaats te maken voor de schedel tijdens de buiging.
Voorbeeld van een bewegingsbeperking in dit gebied
Op foto 1 links is te zien dat bovenstaande beweging niet gebeurd bij dit paard. Foto 2 links laat zien dat het paard zijn hoofd zelfs een beetje kantelt om de beperking op de 1e halswervel te compenseren. Het paard zal moeite hebben met het aannemen van de juiste stelling en buiging maar ook zal dit van grote invloed zijn op de mobiliteit van de kaak.
Verder zal het de vascularisatie van het hoofd (dit kan hoofdpijn veroorzaken) en een aantal craniale zenuwen beïnvloeden welke op hun beurt weer problemen gaan veroorzaken zoals niet graag de oren laten aanraken of niet graag een halster aan laten doen.
Bij foto 1 onder & 2 rechts is te zien dat de behandeling al een positief effect heeft gehad. De eigenaar heeft een aantal oefeningen mee gekregen om te zorgen dat het hele gebied zo mobiel mogelijk blijft. Verder staan er een aantal dagen wandelen opgevolgd met wat simpel longe werk op het programma.