Behandelmethoden


Massage & Osteopathie

Deze manuele behandelwijzen zijn zeer goed met elkaar te combineren en kunnen veel voor je paard betekenen.

Waarom osteopathie en massage elkaar mooi aanvullen!

Pijn zorgt ervoor dat je minder gaat bewegen en andersom zorgt verminderde beweeglijkheid uiteindelijk voor pijn.
Een te hoge spierspanning kan ervoor zorgen dat je als osteopaat de blokkades minder goed kan voelen en losmaken.
Met massage wordt er voor gezorgd dat de spieren weer optimaal kunnen werken en wordt er een deel van de beweeglijkheid herstelt, hierdoor komen dieper gelegen problemen veel duidelijker naar voren. Hierdoor kan er met osteopatische technieken dieper gewerkt worden doordat de ‘buitenste’ laag al soepel is gemaakt waardoor de behandeling effectiever is en een langduriger effect heeft.

The essence of the horse is movement. Horses that have freedom of movement in their bodies will feel better and perform their best.


Wat is Osteopathie

Het (paard) is een mooie machine vol met onderdelen.
Elk radertje en schroefje heeft een eigen functie en beweging en staat weer in verbinding met een ander radertje. Zo ontstaat er een goed lopend geheel, mits alle onderdelen goed met elkaar communiceren en goed kunnen bewegen.
Dit vereist een goede conditie van alle onderdelen in deze machine! Osteopathie is een manuele therapie en richt zich op het goed functioneren van de hele machine, het gehele lichaam dus. Dit wordt ook wel een holistische genoemd.

Een osteopaat onderscheid drie verschillende systemen in het lichaam:

 • Het parietale systeem: botten, gewrichten, pezen en spieren
 • Het viscerale systeem: de organen en hun omringende vliezen, bloedvaten en het lymfestelsel
 • Het cranio sacrale systeem: schedel en hersenvliezen, ruggenmergvlies en hersenvochtcirculatie

Deze 3 systemen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar continue.
Om optimaal en zonder klachten te functioneren is het van belang dat binnen alle drie de systemen sprake is van optimale bewegingsvrijheid. Wanneer er bewegingsverlies ontstaat in een bepaald deel van het lichaam beïnvloed dit ook andere delen van het lichaam wat klachten kan veroorzaken. De oorzaak van een klacht kan dus in een heel ander deel van het lichaam liggen dan waar de klacht zich openbaart.

De osteopatische behandeling richt zich dan ook op het herstellen van de beweeglijkheid van de diverse structuren in het lichaam, zodat er weer balans ontstaat en het lichaam de kans krijgt om zelf te herstellen. Zo ondersteund de osteopaat het zelfhelend vermogen van het lichaam.

De 4 principes van de osteopathie:

 1. Het lichaam functioneert als een eenheid
 2. De structuur en functie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden
 3. Het lichaam beschikt over een zelfregulerend mechanisme
 4. Stroming van alle lichaamsvochten ( bloed, lymfe)

Osteopathie kan bij vele klachten zinvol zijn, het kan helpen bij diverse problemen zoals onder andere:

 • Stijfheid en spierkrampen
 • Problemen met opzadelen en opstijgen
 • Rug- en halsproblemen (bv. niet kunnen inbuigen, wegdrukken van de rug, moeite met verzamelen en andere rij-technische problemen.
 • Problemen met hengstigheid en vruchtbaarheid
 • Problemen met/aan het hoofd zoals kopschuw en problemen met aannemen van het bit
 • Spijsverteringsproblemen zoals diarree en koliek

Ik stel geen diagnose en iedere vorm van osteopathie is op geen enkele manier een vervanging voor de zorg van een dierenarts, of andere gezondheidsspecialist. Ik werk daarom graag als een team met andere professionals. 

find it, fix it, and leave it alone. Nature will do the rest.

Andrew Taylor still, DO


Wat is een spierprobleem

Bij gezond functionerende spieren is er balans tussen de aanspanning en ontspanning van de spieren. Hierdoor is er een constante aanvoer van vers bloed en voedingsstoffen voor het betreffende weefsels (gedurende de aanspanningsfase) en afvoer van de afvalstoffen ( gedurende de ontspanningsfase). De banden, pezen en gewrichten worden op dat moment ook zo veel mogelijk gelijkmatig belast. Maar op het moment dat een spier te lang aangespannen blijft ontstaat er een disbalans, de spier kan zijn afvalstoffen niet meer kwijt en er is sprake van verzuring. Op dat moment zal het paard een aantal bewegingen in zijn lichaam gaan ontzien en vermijden ( let op dit kan in de beginfase minimaal zijn…) en juist andere spieren in zijn lichaam meer gaan gebruiken met de kans op overbelasting en daaruit voortkomende blessures. Er ontstaat het zogenaamde “sneeuwbaleffect”. Ikzelf vergelijk het altijd met het verkeer: “Op het moment dat ergens een ongeluk gebeurt (trauma bij uw paard) ontstaat er op die plek file ( ophoping van afvalstoffen en verzuring), daardoor gaan mensen omrijden en ontstaan er op nieuwe plekken weer files ( overbelasting van spieren en verzuring)….”

Of u nu wedstrijden rijdt of recreatief met uw paard bezig bent, een paard zal in een vitaal lichaam het beste presteren!


De behandeling

Door het paard aan de hand te laten stappen, worden de bewegingen nauwkeurig bekeken. Vervolgens wordt onder andere ingegaan op het (medisch) verleden van uw paard en de symptomen die tijdens het rijden of bij de omgang worden opgemerkt. Voor het behandelen van uw paard wordt uitgebreid de tijd genomen.

Het paard
 • Het is prettig als het paard voor de behandeling droog en schoon wordt aangeboden.
 • Ook is het belangrijk dat het paard zich op zijn gemak voelt, daarom werk ik graag op een rustig moment en op een vertrouwde plaats.
 • Na de behandeling moet het paard minimaal 10 minuten aan de hand worden gestapt om even te wennen aan hoe zijn/haar lichaam nu aanvoelt.
 • Na de behandeling kan het paard wat moe of stijf zijn.
 • Houdt er rekening mee dat na de behandeling een paar dagen niet getraind kan worden omdat het paard opzoek moet gaan naar zijn nieuwe balans.
Copyright © Dandelion by Pexeto
Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram